Het Landgoed

Brasserie Zonnestraal

Architectonische Diamant

Landgoed Zonnestraal, ontworpen in 1926 en geopend in 1928, wordt internationaal beschouwd als één van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw. Het complex is pionierswerk uit de periode van het Nieuwe Bouwen en werd gerealiseerd op landgoed De Pampahoeve tussen het bos en de heide.

Landgoed Zonnestraal werd een beroemd sanatorium voor tuberculose patiënten. De patiënten verbleven er vanaf eind 1920 tot medio 1950. Ze bleven minstens een jaar op Zonnestraal. In het hoofdgebouw bevonden zich de onderzoeks- en operatieruimten, en de eetzaal. In de paviljoens waren de vleugels met individuele patiëntenkamers en er was een conversatiezaal. Vanuit de kamers kon het bed op het balkon worden gereden zodat de patiënt in de open lucht en in de zon lag. Een kamer wordt helemaal hersteld zoals die was ten tijde van het sanatorium en gaat fungeren als Museumkamer. Zo kun je je als bezoeker in de geschiedenis van Zonnestraal wanen.

Brasserie Zonnestraal Hilversum vergaderen op de hei
Brasserie Zonnestraal het landgoed Dresselhuyspaviljoen
Brasserie Zonnestraal Hilversum vergaderen op de hei

Architectuur van het Landgoed

Zonnestraal is een iconisch rijksmonument, in de jaren twintig ontworpen als sanatorium voor tuberculosepatiënten. De modernistische architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet realiseerden hun ontwerp met de hulp van Jan Gerko Wiebenga volgens de nieuwste ideeën op het gebied van architectuur, bouwtechniek en zorg. Als monument van licht en lucht en als gebouwd manifest van solidariteit en hoop, is Zonnestraal een monument van wereldklasse. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw en twee paviljoens en is het icoon van het Nieuwe Bouwen geworden.

Rondleidingen

Hoor de echte goede verhalen

Wij leiden graag mensen rond om de schoonheid van het landgoed te delen. Kom naar de Zonnestraal en laat je rondleiden. Iedere laatste zondag van de maand kun je meelopen om onder begeleiding van de plaatselijk beroemde Jan Schriefer een tour te lopen, want dan hoor je pas de échte goede verhalen. De route begint bij de brasserie. Jan neemt je mee naar het mooiste uitzichtpunt over de Hoorneboeg en onthult al wandelend de wonderlijke geschiedenis van Zonnestraal. De rondleiding start: om 11.00 uur en om 13.00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Meer informatie of aanmelden? 

Brasserie Zonnestraal Hilversum vergaderen op de hei
Brasserie Zonnestraal Hilversum vergaderen op de hei

Sportief op Zonnestraal

Strek je benen op het landgoed

Trek je wandelschoenen aan en ontdek Zonnestraal in beweging. De volle glorie van het monument en de mooie natuur geven je gegarandeerd nieuwe energie. Wandel je graag met een uitgestippeld plan? Haal dan eerst bij Brasserie Zonnestraal een van de  wandelroutes.

En als je meer te weten wilt komen over Zonnestraal tijdens de wandeling? Download dan hier de audiotour. Er is zoveel te vertellen over deze betoverende omgeving.